maanantai 22. elokuuta 2016

Bloggaajan vastuu

Miten blogissa julkaistu kuva tai teksti voi vaikuttaa blogin lukijaan? Minkälainen vastuu blogin kirjoittajalla on lukijoilleen? Missä menee hyvää esimerkkiä näyttävän ja epärehellisen kiiltokuva blogin välinen raja? Näitä kysymyksiä jokainen bloggaaja on varmasti joskus miettinyt.

Omasta mielestäni ajatus bloggaajasta roolimallina on hiukan ihmeellinen. Itse olen esimerkiksi aivan tavallinen hevosharrastaja, enkä ole yhtään sen parempi hevosihminen kuin tekään. Ratsastuksenopettaja, tai joku kokeneempi hevosihminen omalta tallilta on mielestäni paljon parempi esikuva kuin täysin tuntematon bloggaaja. Ratsastuksenopettaja tuntee nimittäin tallin hevoset, ja hän tietää parhaiten miten ne tietyissä tilanteissa reagoivat, ja hän osaa sanoa mitä niiden kanssa voi tehdä, ja mitä ei. Sitä ei bloggaaja, joka ei luultavasti ole edes tavannut kyseistä hevosta voi tietää, vaikka olisi kuinka hyvä hevosihminen tahansa.

Bloggaajalla on kuitenkin jonkinlainen vastuu lukijoitaan kohtaan, eikä sitä tosiasiaa voi kieltää. Varmasti moni hevosharrastuksen äskettäin aloittanut lukee hevosblogeja saadakseen jonkinlaisen kuvan siitä minkälainen tämä hevosmaailma oikeastaan on, ja sen takia yritän itse näyttää edes kohtalaisen hyvää esimerkkiä täällä blogin puolella, vaikka en itseäni minään esikuvana pidäkään. En esimerkiksi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ole ikinä julkaissut kuvia jossa ratsastan ilman kypärää. Tämä yksikin kuva on otettu tienvarressa, jossa kasvoi ruohoa, ja paikalla olivat minun ja Taran lisäksi Annika ja Carolina. Kuvista ei useasti näe koko totuutta, ja juuri sen takia ei kannata ottaa esimerkiksi kypärättömiä mekkokuvia vain sen takia että joku bloggaaja on niin tehnyt. Sinä et voi tuntea hänen hevostaan, etkä voi tietää missä olosuhteissa kuva on otettu. Tästä näkökulmasta tuo vanha sanonta "kuva sanoo enemmän kuin tuhat sanaa" ei oikein pidä paikkaansa. Jos joku kuitenkin ottaa tällaisia kuvia sen takia että tietty bloggaaja on niin tehnyt, niin se ei minun mielestäni ole bloggaajan syy. Jokainen ihminen on nimittäin itse vastuussa omista tekemisistään. Hyppäisitkö esimerkiksi kaivoon, jos esikuvasi tekisi niin?

En myöskään halua julkaista kuvia tai videoita joissa jokin menee oikein kunnolla pieleen ihan minun itseni ja teidän lukijoiden takia, Minäkin olen vain ihminen, ja teen virheitä, mutta en välttämättä halua että kaikki virheeni ovat netissä kaikkien nähtävillä. Yksi hyvä esimerkki tästä on se kerta kun väitin että Taralla oli mätäpaise, vaikka sillä oli todellisuudessa sädemätä. Sillä kertaa Annika pelasti tilanteen huomauttamalla minulle asiasta. Tästä opin sen että varmistan aina häneltä kaikki termit, joista olen vähääkään epävarma.

Jokaisella kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, joten netään tämäkin kolikko. Itse pidän rehellisistä blogeista, joissa kerrotaan myös epäonnistumisista. Kiiltokuvablogi jossa kaikki menee aina hyvin ei ole rehellinen. Kenenkään ihmisen elämä ei ole pelkkää ylämäkeä, ja blogi jossa esitetään pelkästään hyviä hetkiä on pelkkä kulissi. Itse yritän olla blogissani mahdollisimman rehellinen: Jos ratsastustunti meni huonosti, niin en myöskään väitä mitään muuta. Epäonnistumiset ovat oleellinen osa hevosharrastusta, ja vain sitä kautta voi oppia.

6 kommenttia:

  1. Olet oikeasti tosi hyvä kirjoittaja! Täyttä asiaa koko teksti. Noista kypärättömistä kuvista sen verran, että olen esimerkiksi omassa blogissani julkaissut kuvia missä olen hevosen selässä ilman kypärää, mutta kuten kirjoitit, kyseessä ei ole mikään ratsastustunti ynnä muu. Nämäkin kuvat otettiin sellaisessa tilanteessa, että lähellä oli muutama hyvin osaava ihminen, ja hevonen rauhallisuuden perikuva. Otamme joka vuosi tuontapaiset teemakuvaukset. Muuten kyllä käsittelen hevosia aina kypärä päässä. Mutta kuitenkin, tosi hyvä teksti! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olen samaa mieltä siitä että tuollaiset teemakuvaukset ovat tosi kivoja, eivätkä ne ole mitenkään tyhmänrohkeita jos mukana on muitakin.

      Poista
  2. Tää oli kyllä mielenkiintoinen postaus! Itsekin olen bloggaaja, mutta harvemmin ajattelen, että joku ottaisi minusta mallia :D Toki yritän pitää muutenkin blogitekstit asiallisina ja kuvien suhteen olen todella tarkka.
    Tuo on kyllä totta, että sellaiset blogit ovat hiukan tylsiä, joissa ei ole epäonnistumisia. Sinänsä itse kyllä sanon heti, etten välttämättä kirjoita ihan kaikkea blogiin, koska välillä se raja on tosiaan vedettävä ja bloggaajahan sen päätöksen tekee, mitä hän lopulta kirjoittaa ja mitä ei. Pääasia on kuitenkin se, että totuus säilyy :)

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä minäkin aika harvoin ajattelen olevani jonkinlainen esikuva;)Rehellinen pitää tosiaan olla, mutta kaikkea ei tarvitse kirjoittaa.

      Poista

Kivat kommentit piristävät aina päivää ja otan niitä vastaan mielelläni! :)muistathan kuitenkin noudattaa hyviä käytöstapoja täällä netin ihmeellisessä maailmassa, törkeät ja asiattomat viestit poistan.

♥lisää tietoa meistä löytyy blogin sivuluettelosta, siellä saattaa olla vastaus kysymykseesi :)
♥kommentinvalvonta on käytössä joten älä turhaan lähetä kommenttia kaksi kertaa:)
♥vastaan parhaani mukaan kaikkiin kommentteihin mutta jos haluat vastauksen kysymykseesi saat sen varmemmin jos kommentoit uusimpaan postaukseen
♥kiitos kommenteista ja kiinnostuksesta blogiani kohtaan!