tiistai 21. kesäkuuta 2016

5 vinkkiä valokuvaukseen

Tänään minulla iski taas pitkästä aikaa innostus tehdä kuvaamiseen liittyvä postaus. Halusin antaa hiukan vinkkejä valokuvaukseen liittyen, nyt kun minulla oli siihen aikaa ja inspiraatiota. Älkää kuitenkaan ottako näitä liian vakavasti, sillä minä en tosiaan ole mikään ammattilainen. Kuvaan kuitenkin aika paljon, joten ajattelin että näistä voisi olla hyötyä jollekin.

1. Tunne valokuvauksen perusperiaatteet
 Tähän kuuluvat siis ISO arvo, aukko ja suljinaika. Nämä kolme vaikuttavat kaikki kuvan kuvan valoitukseen,kuten myös syvätervävyyteen. Tiedän että näistä kolmesta jankataan kaikissa valokuvauslehdissä ja blogeissa, mutta käyn ne yksitellen läpi nyt tässäkin. Syy ei ole se että haluan päteä tai esittää osaavaa, vaan nämä ovat yksinkertaisesti valokuvauksen perusperiaatteet jotka täytyy ymmärtää, jos haluaa saada hyviä kuvia järkkärin manuaaliasetuksella. Näitä on kyllä yllättävän hankala selittää, vaikka niitä osaakin käytännössä käyttää. Yritän kuitenkin parhaani.

1. ISO- arvo
Iso- arvo tarkoittaa periaatteessa kameran kennon valoherkkyyttä. Jos ISO arvo on suuri tulee kuvasta valoisampi, kun taas pieni ISO arvo tekee kuvasta tummemman.Tavallinen ISO- arvo voi olla kaikkea 100 ja 12800 välillä. ISO arvo kannattaa kuitenkin pitää mahdollisimman pienenä, ja itse en käytä suurempaa ISO arvoa kuin 6400. Jos ISO- arvon nostaa suuremmaksi kuin 6400:een tulee kuvaan  ns. kohinaa, ja kuvan laadusta tulee huono. Jo 100 saattaa olla kesällä  melkein liian suuri ISO arvo, ja se tarkoittaa sitä että muita asetuksia täytyy säätää.

2.Aukko
vas: ISO: 100 f:5,6 valotusaika:1/125                      oik: ISO: 100 f:8 valotusaika: 1/250

Aukkoa säätämällä voi vaikuttaa kuvan syväterävyyteen. Mitä pienempi aukko, eli f luku on sitä pienempi kuvan syvätervyysalue on. Käytännössä se tarkoittaa sitä että tausta jää sumeaksi, ja kuvan kohde tulee paremmin esiin. Jos taas f luku on suurempi myös syvätervyysalue suurenee. Suuri f luku myös tekee kuvasta vähemmän valoisan, kun taas pieni f luku lisää valoa. f 4 on pieni aukon arvo,ja esimerkiksi f 11 on suuri f luku. Halusin selventää oman ajatteluni tästä, sillä joidenkin mielestä f 4 on suuri, ja f 11 pieni.

3. Valotusaika
Tässä tiivistyy valotusajan merkitys oikein hyvin! vasen kuva on otettu automaatilla, oikea manuaalilla
vas: Iso: 1600, f:5,6 valotusaika:1/3                        oik: Iso: 6400 f: 4 valotusaika: 1/15

Valotusajalla tarkoitetaan sitä aikaa joka kuvan ottamiseen menee. Sinä aikana kamera tietenkin rekisteröi kaiken valon, ja sillä tavalla valotusaika vaikutta kuvan valoitukseen. Esimerkiksi valotusaika 1/15 on käytännössä  nopea, kun taas 1/250 on hidas. Hidas  valotusaika vähentää valoa, kun taas nopea lisää valoa, mikä on ihan loogista. Valotusaika vaikuttaa myös siihen miten kamera liikkeen rekisteröi. Jos valotusaika on hidas  myös liike näkyy kuvassa terävänä, kun taas nopea valotusaika saa liikkeen näyttämään epäterävältä. 

2. Erilaiset kuvaustilat
Minun oma Canonin 100d on siitä hyvä että siinä on monia kuvaustiloja. Itselläni on tapana käyttää aina manuaalia, mutta esimerkiksi urheilukuvaustilaa käytän esteratsastusta kuvatessa. Kamerassa on myös monia muita puoliautomaattisia kuvaustiloja, esimerkiksi aukon ja valotusajan esivalinta.

3. Valitse paikkasi auringon mukaan
Kuulostaa aika tyhmältä, mutta toimii käytännössä. Itse yritän aina seisoa auringon edessä, niin että tavallaan peitän auringon, erityisesti jos on aurinkoinen päivä. Tämänkin olen lukenut jostain blogista, ja erityisesti studiokuvia ottaessani se toimi hyvin.

4. Kuvakulma
Kuvaamisen ei todellakaan tarvitse olla yksitoikkoista, jos käyttää mielikuvitustaan. Olen usein kyykkinyt ruohikossa aika kiinnostavissa asennoissa saadakseni hyvän kuvakulman. Tämä saattaa tietysti vaikuttaa ulkopuolisten mielestä aika kaistapäiseltä toiminnalta, mutta onko sillä oikeastaan väliä?.Useasti ei tarvitse edes turvautua kovin akrobaattisiin asentoihin, vaan pelkkä paikan vaihtaminen saattaa riittää.

5. Käytä olosuhteita hyväksesi

Automaattikameralla tämä on vähän vaikeaa, mutta järkkärin säätöjä saa muutettua sään mukaan. Monet ovat sitä mieltä että aurinkoisella kelillä saa parhaat kuvat, mutta minä olen siitä asiasta eri mieltä. Jos ulkona on oikein aurinkoista täytyy asetuksia säätää ihan eri tavalla. Sitä paitsi auringon paistaessa muodostuu varjoja, jotka näyttävät kuvassa huonolta. Itse tykkään ehkä eniten kuvata puolipilvisellä säällä. Myös valkotasapainoa saa vaihdettua sään mukaan, joten sää ei todellakaan ole este kuvaamiselle.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus, tästä sai paljon hyviä vinkkejä!

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä muuten, mutta aukon ja suljinajan kohdalla oli virheitä.

    Mitä ISOMPI f-luku, sitä PIENEMPI aukko eli sitä vähemmän kennolle menee valoa. Se ei ole mielipideasia, vaan mitä pienempi on f-luku, sitä isompi on kameran suljinaukko, josta valo menee kennolle. Mitä isommasta aukosta valo pääsee kennolle, sitä enemmän kuva valottuu.

    Valotusajassa taas esim. 1/50 on hitaampi suljinaika kuin 1/250. Mainitut luvut kertovat, miten ison osan sekunnista suljin pysyy auki. Eli mitä HITAAMPI suljinaika, sitä ENEMMÄN valoa menee kennolle. Suljinajan hidastaminen siis tarkoittaa, että suljin on auki pitempään. Kun suljin on kiinni, kennolle ei mene valoa ollenkaan.

    VastaaPoista

Kivat kommentit piristävät aina päivää ja otan niitä vastaan mielelläni! :)muistathan kuitenkin noudattaa hyviä käytöstapoja täällä netin ihmeellisessä maailmassa, törkeät ja asiattomat viestit poistan.

♥lisää tietoa meistä löytyy blogin sivuluettelosta, siellä saattaa olla vastaus kysymykseesi :)
♥kommentinvalvonta on käytössä joten älä turhaan lähetä kommenttia kaksi kertaa:)
♥vastaan parhaani mukaan kaikkiin kommentteihin mutta jos haluat vastauksen kysymykseesi saat sen varmemmin jos kommentoit uusimpaan postaukseen
♥kiitos kommenteista ja kiinnostuksesta blogiani kohtaan!