perjantai 29. toukokuuta 2015

Hyvästä talliympäristöstä

osallistu sinäkin täältä.
Innostuin jälleen osallistumaan Blogitallin viikon blogihaasteeseen ja tällä kertaa aiheena on hyvä talliympäristö.
Siisteys on tallilla hevosen kannalta erittäin tärkeä asia. Yksi tärkeä asia onkin se että paikat ovat siistit eikä käytävillä roiku kaikennäköistä tavaraa johon hevoset tai ihmiset voivat kompastua, vaan ne ovat siististi paikoillaan. On myös hevosen kannalta tärkeätä että karsinat ovat puhtaat ja että ne siivotaan joka päivä ja luodaan lannat. Tärkeätä on myös se että käytävät ovat siistit ja minusta on tärkeätä että kaikki tallilla olijat viitsivät sen verran nähdä vaivaa että siivoavat omat jälkensä. En kuitenkaan meinaa saarnata tämän enempää siisteydestä.

Tärkeintä on se että tallilla on hyvä olla sekä ihmisen että hevosen näkökulmasta. Vastuuntunto ja oikeudenmukainen työnjako ovat tärkeitä asioita hevosihmisessä. Ei ole reilua jos vain yksi tekee työt ja toinen laiskottelee. Myös vastuu hevosesta on tärkeä asia ja hevosta autetaan jos se tarvitsee apua tai pyydetään toinen ihminen paikalle jos ei tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta tärkeintä on kuitenkin se että yritetään parhaamme mukaan pitää hevosesta hyvää huolta.

Turvallisuus on myös avainsana hyvää talliympäristöä ajatellen. Meidän tallilla pidetään aina huolta siitä että kaikilla on turvavarusteet päällä ennen kun mennään ratsastamaan. Tärkeä asia turvallisuuden kannalta on myös oman ja hevosen huonojen puolien ja luonteiden tunteminen samoin kykyjen. Tosin aluksihan tämä kaikki on ratsastuksenopettajan harteilla.
fiilis huipussaan!

Meillä hevosihmisillä on tapana kritisoida toisiamme paljon.Virheitä kuitenkin sattuu kaikille ja se on täysin normaalia. Monesti sanotaan että tämä riippuu siitä että olemme tekemisissä eläinten kanssa joihin virheemme vaikuttavat paljon. Hevosten kanssa on kuitenkin monta tapaa toimia eikä kumpikaan niistä välttämättä ole toistaan parempi mutta jotkut ihmiset kuvittelevat että vaan heidän tapansa on oikea. Tapa jolla toimitaan riippuu paljon hevosesta ja mun mielestäni taitava hevosihminen osaa juurikin käyttää erilaisia tapoja erilaisilla hevosilla ja näkee mikä tapa sopii juuri kyseiselle hevoselle. Virheistä oppii paljon enemmän kun onnistumisista ja sen takia voi olla hyödyllistäkin mokata välillä. Meillä ihmisillä on hyvät ja huonot päivämme ja joskus mikään ei vaan onnistu ja vaikutumme myös mielentilastamme paljon ja kun alla on elävä olento joka tuntee ja aistii mielentilamme vahvasti ja jolla sitä paitsi on omatkin mielentilansa niin homma ei vaan voi aina onnistua ja oikeastaan vaatii aika paljon että homma toimii. Useasti sitä jää soimaamaan itseään virheistä ja silloin kannustava ja tsemppaava talliporukka on tärkeä.  Ohjeet ja rakentava kritiikki ovat hyväksi mutta suoranainen toisen suorituksen mollaaminen ja selän takana haukkuminen eivät auta ketään. Toisten ja itsensä kunnioitus ovat tärkeitä asioita ja koitetaan olla mahdollisemman armollisia sekä itsellemme että toisille mutta kuitenkin oppia virheistämme! Kannustaminen on tärkeää mutta sekin voi mennä äärimäisyyksiin eikä kannustaminen saisi muuttua paineiden asettamiseksi.
 Paras kokemukseni hyvästä tallihengestä oli viime vuoden marraskuussa kun vedettiin epäonnistunut maasto joka päättyi hevosten pelästyttyä ilvestä maahan kumpaisenkin ratsastajan osalta. Meillä oli tarkoitus vetää kuuden tunnin tallipäivä mutta se venyikin yhdeksän tunnin mittaiseksi monista syistä esim. tippumisen. Mutta uskokaa tai älkää, meille kaikille jäi hyvä fiilis päivästä!
epäonnistunut maastolenkkimme.

onnistutaan ja epäonnistutaan yhdessä!

Tallilla pätee tietysti sama asia kiusaamisen suhteen kuin koulussakin. Kiusaamiseen kuuluu puuttua heti jos sellaista on eikä asiaa saa jättää sikseen. Monissa hevoskirjoissa on esimerkkinä se että tallin vakituiset hoitajat kiusaavat rajustikin tallin aloittelijoita. Näin huonosti asiat kuitenkin harvalla tallilla ovat. Parhaimmillaan kokenut hevosihminen voi olla inspiroiva esimerkki aloittelijalle. Pitää myös muistaa että eristäminen on myös tapa kiusata ja kaikkien kuuluu saada olla mukana eikä ketään saa jättää ulkopuoliseksi.

Parhaimmillaan kaikki tallilaiset ovat ystäviä keskenään mutta kaikkien kanssa kuuluu kuitenkin tulla jokseenkin toimeen, onhan meillä kaikilla yhteinen intohimo: hevoset. Täytyy tähän vielä lisätä että meidän tallilla on aina ollut hyvä henki ja tallille on aina kiva tulla eikä meidän tallilla koskaan haukuta ketään..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät aina päivää ja otan niitä vastaan mielelläni! :)muistathan kuitenkin noudattaa hyviä käytöstapoja täällä netin ihmeellisessä maailmassa, törkeät ja asiattomat viestit poistan.

♥lisää tietoa meistä löytyy blogin sivuluettelosta, siellä saattaa olla vastaus kysymykseesi :)
♥kommentinvalvonta on käytössä joten älä turhaan lähetä kommenttia kaksi kertaa:)
♥vastaan parhaani mukaan kaikkiin kommentteihin mutta jos haluat vastauksen kysymykseesi saat sen varmemmin jos kommentoit uusimpaan postaukseen
♥kiitos kommenteista ja kiinnostuksesta blogiani kohtaan!